Bazen Uraz Olası Gelir İnsanın

Bir sabah uyanıyorsun. Ve dev bir Uraz'a dönüşmüşsün. Ya da hep Uraz'mışsın da şu an yaşadığın bir rüyaymış.

Uraz isimli arkadaşları karşıma almak istemeden yazıya başlamak istiyorum. İsminizi kötülemeyeceğim, aksine öveceğim. 

İsimlerle ilgili çok ilginç şeyler oluyor. İsimlerin insanların hayatını değiştirdiğini düşünüyorum. Hatta hayat akışı, verilen isimlere göre şekilleniyor. Mesela Zubizaretta diye meşhur bir kaleci vardı. Şu an oynamıyor ama döneminin en büyük kalecilerindendi. Şimdi size soruyorum; herhangi birinin adı Zubizaretta olsa zaten dünyanın en iyi kalecilerinden biri olmaz mı? İsterseniz deneyin. Şu an etrafınızda yeni doğan herhangi bir çocuğa Zubizaretta ismini verin. Yaklaşık 20 yıl sonra haklı olduğumuzu göreceksiniz. Herhangi biri Zubizaretta ismine sahip olsa zaten dünyaca meşhur bir kaleci olur. Yani adınız Zubizaretta olduktan sonra ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. İdman bile yapmasanız bu iş olur.

Şimdi dönelim Uraz ismine. Geçen gün biri boşluğa doğru bağırdı. Uraz dedi. Size bilimsel bir bilgi vereyim. O an orada bulunan herkesin aklına baskın, yakışıklı, uzun boylu, zengin bir karakter geldi. Ki sonra Uraz çıkageldi. Hakikaten öyleydi. Çünkü adamın adı Uraz'dı. Ekstra bir şey yapmasına gerek yoktu. Uraz doğmuşsan eğer zenginsindir. Adını Uraz vermişlerse eğer boyun uzayacaktır. Küçükken basketbol oynamana gerek yok. 

Sonra detaylıca düşündüm. Ömer Fikret Şen değil de, Uraz Şen olsaydım ne olurdu? İnanın bambaşka olurdu. Uraz olurdum. Yakışıklı (şu an da çok yakışıklıyım ama bahsettiğim Uraz yakışıklılığı), zengin, baskın ve uzun boylu bir karakter olurdum. Herkes benden bahsederdi. 

- Urazlardayım.
- Urazlara gidiyo muyuz?
- Uraz'ın doğum günü partisi var.
- Abi ne yapacağımıza Uraz karar versin.
- Maç var Uraz, kimi çağıralım?
- Uraz gelmezse gelmem.

Gördüğünüz gibi isimler önemli. Mesela Tarkan'ın adı Tarkan olmasaydı ne olurdu? Ömer Fikret olsaydı mesela? Tarkan'ın gençliğinde ilahi söylediğini biliyorsunuz. Eğer adı Ömer Fikret olsaydı büyük bir ilahi üstadı olurdu. Ama Tarkan olduğu için dünyaca ünlü bir pop sanatçısı oldu. Bence hocası da aynen böyle demiştir. 

- Oğlum senin adın Tarkan olduğu için ilahi işini bırak. Sen pop söyle.

İsimler çok önemli. İnsan karakterini etkiledikleri kesin. Kız isimlerinin etkilerinden bahsetmiyorum bile. Bu sebeple çocuklarınıza isim koyarken dikkat edin. Hiç tanımadığınız bir insanı tamamen ismine göre değerlendirirsiniz. Falancanın Uraz diye arkadaşı varmış denilirse, bilin ki Uraz on numara bir insandır. 

Selamlar. Kendinize iyi bakın. Urazlar siz bakmayın. Zaten çok iyisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çay, Şifo Mehmet ve İlgi Bende

Teyzeler!